Boala și patogenul cauzator

Alternarioza – Alternaria cucumerina (Ellis Everharr) Eliot.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Boala este prezentă în culturile de castraveți, pepeni galbeni, pepeni verzi, dovlecei, dovleci. Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor. Pe frunze, petele sunt circulare, la început de 1-2 mm în diametru de culoare gălbuie, apoi se extind la 3-7 mm în diametru, de culoare gălbuie-cafenie, cu aspect apos. În condiții favorabile dimensiunile petelor cresc, sunt zonate concentric și au culoarea brun închis. Dinescu (1964) a constatat că la castraveți, petele devin mai târziu de culoare cenușie-albicioasă, cu marginea decolorată. În dreptul petelor se formează un puf brun-negricios, reprezentând conidioforii și conidiile ciupercii. Pe tulpini se constată aceeasi manifestări simptomatologice ca pe frunze. Pe fructe, atacul este mai rar întâlnit, prin prezența unor pete ușor adâncite, circulare galbene-albicioase. Țesuturile din dreptul petelor se înmoaie și putrezesc. La suprafața petelor apar pe vreme umedă fructificațiile ciupercii sub forma unui puf negricios, catifelat.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Transmiterea patogenului se face prin semințe, iar răspândirea se realizează prin precipitații, vânt, unelte etc.

Alternarioza este favorizată de vreme caldă (temperatura în jur de 27º C, umiditate atmosferică ridicată de 85-90%).

Măsuri de prevenire și combatere

La semnalarea atacului se vor efectua tratamente foliare alternative cu fungicide pe bază de:

  • Difenoconazol + Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%);
  • Clorotalonil (Bravo 500 SC 0,2%);
  • Mancozeb (Dithane M 45 0,2%; Dithane 75 WG Neotec 0,2%; Manzate o,2%);
  • Triadimenol + Folpet (Shavit F 72 WDG 0,2%)

 Produsele ecologice aplicate foliar:

Garex B 0,1 – 0,2%, Copfort 0,15 – 0,3%, asigură o protecție bună la culturile de castraveți și pepeni față de acest patogen.

Încearcă hibridul HEKTAR de castraveți METEX F1  – MAGAZIN ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *