Gustul tomatelor este influenţat de conţinutul în zaharuri mai precis (glucoză şi fructoză) şi aciditate (acid citric şi malic).

Însă în mare măsură conținutul de zahăr este strict legat de nutriția plantelor. După mai multe studii în care au fost analizate 4 tipologii de fertilizări(prima-fără fertilizare, doi-cu fertilizare chimică NPK, trei-cu găinaț de pasăre, 4-biohumusul vermicopost, s-a dovedit că ultimul este cel mai eficient). Dacă vorbim de elementele nutritive un rol esențial îl are fosforul și potasiu în concordanță cu sulful și cupru astfel imbunătățiind și calitatea fructelor.

 

Acum haideți să vedem cum se efectuează această măsurare?

-pentru măsurare am să folosesc acest tip de refractometru care în interior are 3 scale diferite, în stânga este scala Balling cu gradația de la 0-32%, în mijloc scala oșle cu gradație de la 0-140, iar în dreapta scala Klosterneuburger care are gradații între 0-26%. Noi o sa fim atenți la valorile de la scala Balling.

-1 Brix% este egal cu 10,04 grame/litru la o temperature de 20 °C

-de obicei valorile unei rosii de hypermarket sunt între 3,5-4,5%

-rosiile de la țară au valori între 4,5- 6%

-hibridul Oltena F1 are valori între 5,4-5,8%

-roșiile cherry au valori între 8-11%

 

Cum măsori nivelul de zahăr din tomate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *