Boala și patogenul cauzator

Făinarea cucurbitaceelor Sphaerotheca fuliginea (Schlech). Salm.  f.sp.cucurbitae Jacz., Erysiphe cichoracearum De Candole f.cucurbitacearum Poteb.

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

Boala se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, la suprafața cărora apare un puf albicios, făinos format din miceliu  și fructificațiile ciupercii. Pe frunze, boala se manifestă pe ambele fețe, mai frecvent pe cea superioară, sub forma unor pete circulare sau de formă neregulată, albicioase, cu aspect făinos, izolate, de dimensiuni mici la început (6-10 mm in diametru), răspândită neuniform pe suprafața limbului. Pe măsură ce atacul evoluează, petele se măresc treptat, confluează, cuprinzând porțiuni mari din limb, sau chiar întreaga frunză. În prima fază, țesutul atacat pare normal, însă în final se brunifică și se usucă. Pe pețioli, cârcei și tulpini se formează, ca și pe frunze, o pâslă de culoare albicioasă, care acoperă deseori de jur împrejur aceste organe. Spre sfârșitul vegetației sau mai devreme, când începe uscarea frunzelor, în pâsla miceliană apar numeroase punctișoare brune-negricioase, periteciile ciupercii.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Evoluția bolii este influențată în mod direct de fază de vegetație, de temperatură și de umiditatea atmosferică. Umiditatea are un rol secundar, deoarece reproducerea ciupercii are loc și în condiții de uscăciune, la umiditatea relativă de (40-50%)

Infecțiile se intensifică însă pe măsură ce crește umiditatea atmosferică, dar nu se produc  când suprafața frunzelor este acoperită cu o peliculă de apă.

În ceea ce privește temperatura, s-a constatat ca formarea conidiilor și pătrunderea în țesuturile plantei gazdă are loc între 10 și 53ºC, iar temperatura optimă este între 20 și 28º C.

Măsuri de prevenire și combatere

La semnalarea atacului se vor efectua tratamente foliare cu produse pe bază de Penconazol (Topaz 100 EC 0,03% cu 3 zile timp de pauză); Folpet + Triadimenol (Shavit F 72 WDG 0,2%); Metiram + Piraclostrobin (Cabrio Top 0,15-0,2%); Azoxistobin (Ortiva Top 0,1% în partea a- II-a a perioadei de vegetație; Mirador 250 SC 0,075%). Propiconazol (Bumper 250 EC 0,015%); Difenoconazol +Ciflufenamid (Cidely Top 0,1%); Sulf (Thiovit jet 0,5%, Kumulus DF 0,4%); Meptildinocarp (Karathane gold 350 EC 0,05%); Miclobutanil (Systhane Forte 0,02%), Izopirazam (Reflect 0,1%.)

Produsele ecologice aplicate foliar:

Mimox 0,2-0,3%, aplicat singur sau în amestec cu Copfort; Microthiol special 0,4% au eficacitate față de patogenii care produc făinări la castraveți și pepeni și se pretează în schemele de combatere integrată la aceste culturi.

 

Încearcă hibridul HEKTAR de gogoșar TIBERIUS F1  – MAGAZIN ONLINE

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.