Prin prisma de a avea culturii cât mai timpurii, goana de a fi primul în piață îi determină pe mulți dintre fermieri să uite de importanța condițiilor pe care ar trebuii să le îndeplinească pentru a avea culturi reușite. Iar această grabă, această sintagmă a plantărilor și a însămânțărilor de primăvară timpurii aduce consecințe greu de depășit dacă nu se respectă niște prinicipii de bază, fundamentale ce țin de temperatura optimă a solului, pentru a putea efectua plantările. În acest context de regulă printr-o măsurătoare simplă cu un termometru destinat pentru sol se poate efectua această lucrare.

        

De ce este atât de importantă temperatura solului?

Din cauză că temperatura solului poate afecta în mod esenţial creşterea plantelor. Atât nutrienţii din sol, cât şi organismele benefice din sol au nevoie de temperaturi optime pentru o dezvoltare armonioasă.  La începutul primăverii, deoarece sistemul radicular este imatur și nutrienții din materia organică a solului nu sunt disponibile pentru plante, temperaturile scăzute ale solului inhibă activitatea microorganismelor și reduc eliberarea de substanțe nutritive destinate rădăcinilor. Procesul de încălzire și propagarea căldurii în sol va depinde pe lângă caracteristicile fizico-chimice și de gradul de afânare, determinat de prezența aerului din sol și de umiditatea acestuia. Factorul principal pentru încălzirea solului este efectul radiației solare.

Cum influențează ecosistemul dezvoltarea plantelor?

Toți acești factori au rol primordial pentru o dezvoltare pe termen lung, iar fiecare în parte are proprietățile benefice în structura și dezvoltarea ecosistemului.

Care sunt legumele rezistente la diferite temperaturi?

-suportă temperaturi și de -10 grade C° sparanghelul, hreanul, macrişul, tarhonul, stevia, anghinare

-suportă temperaturi de 3-6 grade C° morcovul, țelina, salata, bulboasele, varza albă, pătrunjelul

-castraveții nu suportă temperaturi sub 12 grade C° sub acest prag nu își desfășoară activitatea

-ardeii și vinetele la temperaturi de sub 15 grade C° stagnează și încetinesc din creștere

-tomatele se dezvoltă ideal la temperaturi de peste 16 grade C°

-fasolea sub 10-12 grade C° nu se dezvoltă adecvat, își prelungește perioada de înflorire

 

Cum se manifestă plantele când intră în contact cu temperaturile scăzute ale solului?

-frunzele se încovoiesc și se ondulează

-apare fenomenul de decolorare, depigmentare a frunzelor

-apar simptome asemănătoare carenței de sulf, fier, mangan

-pe frunze apar culorii galbene, care apoi treptat se brunifică

-uneori colorare în purpuriu-violet a frunzelor, care indică carența de fosfor, astfel plantele neputând asimila elementele nutritive esențiale

-ofilirea plantelor și aplecarea lor spre sol

-o perioadă de 10-14 zile planta nu se dezvoltă deloc, stagnare totală

-avortarea florilor

-deficiențe în fructificare, deformări, dereglări

(sursă fermieri)

Verificări constante a temperaturii solului (sursă proprie Agrosel 8.03.2019-11.04.2020)

După statistica probelor și analiza ipotezelor efectuate sa constatat că în perioadele de primăvară, pentru plantări optime temperaturile au fost de peste 12 grade C°, iar în perioada de vară temperaturile optime pentru dezvoltarea plantelor au avut valori constante între 20-25 de grade C°.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *