Boala și patogenul cauzator

Necroza măduvei tulpinilor de tomate Pseudomonas corrugata (Roberts et Scarlett)

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-atacul se manifestă în sere și solarii la stadii foarte avansate de vegetație (plante cu 4-6 inflorescențe formate) prin fenomenul de clorozare si ofilire;

-foliolele se îngălbenesc și pierd turgescența, iar pe rahisul frunzelor iși fac apariția zone brune caracteristice;

-atacul se declanșează extrem de rapid, chiar „exploziv”, simptomul de ofilire al vârfurilor de creștere al frunzelor este asemănător cu ofilirea bacteriană a tomatelor produsă de bacteria Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis; după câteva zile, ofilirea este generalizată, tulpina se strangulează, iar planta „se rupe”;

-simptomul caracteristic produs de bacteria Pseudomonas corrugata constă în prezența unor pete brun-negricioase pe suprafața tulpinii sub forma unor dungi ce pot atinge dimensiuni de 25-30 cm, și chiar mai mult;

-în aceste zone, apar fisuri adânci în tulpina principală, ce dau ulcerații la exterior;

-tulpina este aproape în întregime distrusă și maduva este vizibilă, uneori se constată în  zona atacată prezența unui exsudat vâscos, albicios și tulbure, care se prelinge pe tulpină; alături de acest simptom apare o puternică dezvoltare de rădăcini adventive în zona atacată sau deasupra acesteia;

-un alt simptom tipic pentru diagnosticarea atacului produs de acest patogen se constată după efectuarea unei secțiuni logitudinale în tulpină, când în zona atacată țesutul măduvei este maroniu-brun închis, parțial necrozat și adesea având caverne; zona maronie se poate întinde de la baza tulpinii până sub vârful de creștere (în funcție de locul de infecție, vârsta plantei și umiditatea atmosferică, în zona de trecere spre țesutul sănătos se constată de cele mai multe ori brunificarea vaselor conducătoare;

-din observațiile noastre, rădăcinile plantelor atacate nu au prezentat nici o brunificare sau simptom caracteristic de semnalat.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-variațiile de temperatură, umiditatea atmosferică 90%, prezența apei pe suprafața frunzelor și tulpinilor plantelor, solarii neaerisite, fertilizările cu mult azot ce conduc la creșteri vegetative exagerate și nu în ultimul rând o desime necorespunzătoare sunt factori ce favorizează apariția și evoluția acestei bacterioze.

Măsuri de prevenire și combatere

-evitarea factorilor favorizanți (fertilizările cu mult azot, diferențele mari de temperatură între zi și noapte, umezirea frecventă și de durată a tulpiniișsi a frunzelor ca urmare a fertilizărilor extraradiculare sau a tratamentelor cu insecticide sau fungicide ineficace pentru acest patogen;

-de asemenea, la inființarea culturii în solar se va avea în vedere ca desimea să fie corelată cu vigurozitatea hibridului de tomate ales;

-măsuri de igienă fitosanitară în timpul lucrărilor de intreținere (ca și în cazul bacteriei Clavibacter michiganensis supsp.michiganensis), aerisirea spațiului, controlul permanent al culturii pentru depistarea plantelor atacateșsi eliminarea lor din cultură;

-se recomandă 1-2 tratamente preventive cu produse cuprice pe bază de Hidroxid de cupru (Funguran OH 50 WP 0,3%, Champion 50 WP 0,3%, sau Kocide 2000 WP 0,25%);

Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2% – 0,3% + Garex B 0,1%.

Încearcă hibridul HEKTAR de vinete MINERVA F1  – MAGAZIN ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *