Boala și patogenul cauzator

Ofilirea bacteriană a tomatelor („Cancerul bacterian al tomatelor”) Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis David et al., sinonim Corynebacterium michiganense (E.F.Smith Jensen)

Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-boala foarte păgubitoare ce atacă tomatele, atât în spațiile protejate cât și în câmp;

-simptomatologia este foarte complexă, cu manifestări ale bolii la partea aeriană a plantelor, în timp ce sistemul radicular nu prezintă simptome caracteristice;

-în funcție de țesutul atacat se deosebesc două feluri de simptome;

a). simptome vasculare care se referă la ofilirea plantelor, necrozarea vaselor conducătoare și rănile deschise (ulceratii – „cancere”);

b). simptome locale ce cuprind arsura frunzelor, petele „ochi de pasare” pe fructe și pete în jurul cavității pedunculare;

-simptomul dominant in toate culturile de tomate din spațiile protejate, infectate natural cu această bacterie îl constituie ofilirea plantelor, acest simptom apare lent în perioada înfloritului, odată cu creșterea temperaturii în sol (peste 20ºC); ofilirea apare de regulă la frunzele de la baza plantelor printr-o răsucire a foliolelor în sus, plasate pe o singură parte a frunzei, când axul foliar se curbează, având concavitatea spre foliole ofilite, faza ce durează un timp destul de scurt, după care întreaga plantă este cuprinsă de ofilirea rapidă și generalizată;

-secționând tulpina sau axul foliar în regiunea în care se manifestă ofilirea, se poate observa o ușoară îngălbenire la vasele conducătoare, cu timpul, vasele conducătoare ale organelor atacate au o culoare galbenă – brunie sau se brunifică complet, iar țesutul medular se macerează și se colorează în galben până la brun-roșcat;

-la umiditate atmosferică ridicată (peste 85%), în spațiile protejate, pe tulpini, petiol și nervurile frunzelor apar dungi alungite, cenușii negricioase în dreptul carora țesuturile se dezorganizează și crapă, formându-se răni deschise (ulcerații –„ cancer ”) pe unde bacteria poate exsuda cu ușurință și vehiculată în cultură;

-un alt simptom important din punct de vedere al frecvenței atacului îl reprezintă arsura frunzelor (pete „opărite” de culoare verde proaspăt ce conțin o abundență masa bacteriană);

-în cazul infecțiilor sistemice, florile în general avortează, însă cele care rămân dau fructe infectate care se dezvoltă încet, raman mici, deformate, se coc prematur „se scutura” cu ușurinta din inflorescența iar sămânța este brunificată;

-la infecțiile externe în special la culturile de tomate în câmp, se observa petele „ochi de pasăre” pe fructe (pete de culoare albă, apoi capătă o culoare brună, formă lenticulară sau rămân rotunde și cu o aureolă albă sau gălbuie) și reprezintă simptomul caracteristic sub care se manifestă această bacterie.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

-semințele și solul reprezintă sursele primare de infecție; și respectiv căile de transmitere ale bacteriei de la un an la altul;

-răspîndirea bacteriei este asigurată prin lucrările de întreținere: copilit, defoliat, cărnit, fertilizările extraradiculare și chiar și tratamentele foliare cu insecticide pot să vehiculeze patogenul de la zonele atacate (focare de infecție), către zonele neatacate lărgind astfel suprafața atacată;

-în câmp, precipitațiile însoțite de vânt au un rol important în vehicularea bacteriei în cultură;

-în urma observațiilor noastre pe timp îndelungat, s-a constatat că fertilizările cu azot (fără ca în prealabil să se efectueze o analiză agrochimică care să justifice necesitatea acestor fertilizări), pot determina creșteri vegetative abundente, luxuriante chiar favorizând apariția și evoluția ofilirii bacteriene a tomatelor.

Măsuri de prevenire și combatere

Măsuri de prevenire și combatere: pentru acest patogen sunt deosebit de dificile și se referă la respectarea cu strictețe în totalitate a unui complex de măsuri cum sunt următoarele:

-dezinfecția chimică a solului în solarii cu produse pe baza de Metam sodiu Nemasol 510 în doză de 500 litri/ha cu respectarea fluxului tehnologic de aplicare; lucrarea se aplică pe locații unde se practică monocultura de peste 5-6 ani și unde s-au semnalat plante atacate cu acest patogen dar și plante atacate de alți patogeni de sol (ciuperci și bacterii);

-este important de știut faptul că semințele pot să reprezinte sursa primară de infecție cu acest patogen; dacă inființăm o cultură de tomate în solar pentru prima datî și semnalăm plante cu atac de Clavibacter michiganensis subsp.michiganensis, atunci în mod cert unele semințe au fost purtătoare cu această bacterie;

-au existat 2 metode de dezinfecția semințelor de tomate:

a). dezinfecție termică a semințelor cu apă caldă la 53ºC timp de 1 oră;

b). dezinfecție chimică a semințelor prin vacum – infiltrație;

-întrucât dezinfecția semințelor (prin cele 2 căi, de altfel deosebit de eficiente), în prezent în țară numai poate fi realizată, vă recomandăm fața de acest patogen următoarele:

a). având în vedere că primele semnale de manifestare a bolii încep să apară după 4-5 săptămâni de la plantare (când temperatura în sol este peste 20ºC), trebuie întârziate lucrările în verde, respectiv lucrarea de copilit; în continuare urmărim cultura de tomate în solarii pe o perioadă de 4-5 zile cu zile senine, pe turgescență la plante; zilnic, pe rîndul de plante de efectuat control fitosanitar, cu privire la apariția simptomului de ofilire la frunzele bazale ale plantelor, dacă există astfel de plante de urmărit 1-3 zile, iar în caz că nu-și revin, trebuie îndepărtate din cultura, iar locul liber va fi ocupat de copilii plantelor „vecine”; în caz contrar, dacă plantele „suspecte” vor fi menținute în cultură prin lucrările „în verde” de copilit, cărnit se va răspândi „bacteria în cultură”;

-aerisirea solariilor;

-prevenirea condensului pe frunze la culturile din solarii;

-fertilizări echilibrate cu îngrășăminte pe bază de azot;

-pentru limitarea infecției locale, atât la culturile de tomate din solarii (în special după lucrările „în verde”, când se produc răni la plante, dar și în câmp (când poate apărea simptomul caracteristic al atacului pete ”ochi de pasăre”- infecție locală), se vor efectua tratamente foliare cu produse cuprice pe bază de Hidroxid de cupru Funguran OH 300 SC 0,15%, sau pe bază de Cupru metalic din Sulfat de cupru Bouillie Bordelaise 0,75%

Tratamente la intervale de 5-7 zile cu Fighter Phos 0,3% + Microfort 0,3% alternate cu Copfort 0,2%-0,3% + Garex B 0,1%.

Încearcă hibridul HEKTAR de TOMATE MOLDOVEANU  F1  – MAGAZIN ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *