Specificare

Caracteristici

Cauze

 

Carența de azot

-creșterea este oprită iar foliajul se decolorează în verde gălbui; decolorarea este mai pronunțată la frunzele inferioare;

-nervurile principalele rămân verzi ce contrastează cu mezofilul galben;

-la carențe severe, planta în întregime capată culoarea galbenă;

-fructele din plante pe carență de azot sunt scurte, groase și deschise la culoare.

-amplasarea culturii pe soluri ușoare, nisipoase cu drenaj foarte bun atunci când nu se corelează regimul de udare cu dozările de fertilizare.
 

Carența de fosfor

-plantele afectate de această carență sunt pitice, iar la carență severă, creșterea este blocată;

-frunzele mai tinere sunt mici, casante, de culoare verde închis;

-pe frunzele mai bătrâne apar pete mari hidrozate pe zonele între nervuri;

-frunzele afectate se ofilesc, petele se brunifică și se usucă;

-întreaga frunză se vestejește, excepție pețiolul care rămâne turgenșcent;

 

-apare la fertilizare insuficiența, temperatura scăzută a solului (sub 15ºC), pH bazic, concentrații ridicate de calciu și fier în soluția solului.
 

Carența de potasiu

-creșterea este oprită, internodiile rămân scurte iar frunzele mici. Frunzele sunt bronzate și de culoare verde-gălbui la margini, nervurile principale sunt adâncite;

-cu timpul cloroza prezentă între nervuri se extinde spre centrul frunzei, apoi, se transformă în necroză;

-marginile limbului se usucă, dar nervurile rămân verzi pentru un timp;

-simptomele se manifestă de la bază spre vârful plantei, frunzele mai bătrâne find puternic afectate.

 

-soluri cu textura grea, argilo-lutoase, dar și pe soluri ușoare, nisipoase, fertilizate necorespunzător cu potasiu.
 

Carența de magneziu

-frunzele de la baza plantei prezintă cloroză între nervuri care avansează de la marginile limbului foliar spre centru; în caz de carență moderată, tulpinile și frunzele „cresc normal”; la carența severă, cloroza se extinde incluzând și nervurile mai mici, numai nervurile principale rămân verzi;

-uneori, cloroza apare sub formă de pete mari adâncite între nervuri;

-simptomele se răspândesc de la frunzele mai bătrâne la cele mai tinere și până la urmă întrega plantă se îngălbenește.

 

-încărcătura de fructe este din ce în ce mai mare și este pusă în legatură cu consumul mare de potasiu;

-de asemenea solurile cu pH acid și solurile nisipoase.

 

Carența de calciu

-frunzele tinere prezintă puncte transparente albe, pe marginea limbului foliar și între nervuri;

-se constată cloroză între nervuri la cele mai multe frunze, însă nervurile principale rămân verzi;

-creșterea este oprită, internodiile sunt scurte în special spre vârf;

-frunzele mai tinere rămân mici, cu marginile limbului răsucite în sus;

-frunzele mai bătrâne au limbul răsucit în jos și pețiolul casant;

-fructele rămân mici, încrețite și fade.

 

-soluri acide, concentrație ridicată de săruri solubile și temperatura scăzută a solului ce au rol în reducerea absorbției apei;

-irigarea insuficientă, dozele ridicate în azot sub formă de azotat de amoniu, azotat de potasiu și azotat de magneziu, calciu aflându-se cu ele în relație antagonică.

 

Carența de fier

-frunzele mai tinere au nervuri verzi pe fondul galben al limbului foliar;

-în faze avansate, cloroza se extinde spre nervuri, frunzele afectate devin galben portocaliu până la alb gălbui;

-copilii încetează creșterea și se constată necroza la marginea limbului foliar;

-spre deosebire de carență de mangan frunzele mai tinere sunt afectate cel mai mult iar simptomele evoluează de la vârf la bază.

 

-soluri calcaroase cu structura proastă;

-vârfurile scurte clorotice sau pestrite;

-încărcătura de fructe este mare și luminozitatea este redusă;

-simptomul se manifestă pe lăstări.

Carența de bor-frunzele tinere se răsucesc și mor, țesuturile capătă o culoare cenușie;

-copilii încetează creșterea iar uneori se veștejesc;

-frunzele bătrâne se răsucesc în formă de cupă, devin casante iar la carențe severe, între nervuri, limbul are un aspect marmorat.

 

-solurile nisipoase amendate excesiv cu calciu.
Carența de mangan-frunzele tinere au între nervuri un aspect marmorat gălbui;

-la început numai cele mai mici nervuri rămân verzi;

-mai târziu, între nervuri apar pete necrotice, adâncite;

-copilii sunt opriți din creștere și frunzele noi rămân mici.

 

-soluri argilo calcaroase dar și solurile nisipoase amendate excesiv cu calciu.
Excesul  de azot-plantele au foliajul verde închis, iar creșterea este redusă;

-frunzele mijlocii și cele bătrâne sunt curbate iar pețiolurile se veștejesc ușor;

-apar pete transparente între nervuri sau pe marginea limbului și cu timpul aceste pete confluează și virează spre galben și în continuare până la cenușiu – brun;

-frunzele sunt de culoare verde închis spre „negru”.

-fertilizări faziale cu doze mari de azot ce produc creșterea concentrației de săruri din soluția solului, îndeosebi pe fondul unui deficit de apă și în condiții de temperatură mai scăzută;

-folosirea nerațională a îngrășămintelor organice (gunoi de păsări).

 

 

 

 

 

 

 

Carență de potasiu la castraveți

Carență de mangan la castraveți

Carență de fier la castraveți

Carență de azot la castraveți

Încearcă hibridul HEKTAR de castraveți de tip semilung COLOSSEUM F1  – MAGAZIN ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.