Dăunătorul

Ploșnița verde Nezara viridula sinonim cu Nezara viridula smaragdula

Numărul de generații de adulți/an

-2 generații pe an

Mod de iernare

-iernează în stadiul de adult în crăpăturile din scoarța pomilor, pe sol, sub frunze, etc.

Biologie-ecologie, mod de atac

-este polifagă, atacă: tomate, ardei, vinete, cartof, fasole, castraveți, orez, soia, zmeură, coacăz, piersic, etc.

-adulții au formă de scut cu 12-15 mm lungime și 7 mm lățime; au culoarea verde mat cu puncte mici de culoare neagră pe abdomen, iar aripile acoperă complet abdomenul;

-o femelă poate depune până la 260 de ouă;

-perioada de incubație este de 5-20 zile în funcție de temperatură;

-un ciclul complet durează aproximativ 60-70 zile;

-plosnița preferă atât fructele verzi de tomate cât și cele coapte;

-secretă o toxină urât mirositoare ce produce suberificarea țesuturilor, fructele verzi rămân mici, iar uneori se stafidesc înainte de a ajunge la maturitatea de consum, iar la un atac târziu pe fructele coapte, acestea nu mai pot fi valorificate.

Măsuri de prevenire și combatere

-la semnalarea adulților se vor aplica tratamente foliare alternative cu produse pe bază de Acetamiprid (Mospilan 0,04%), Imidacloprid (Kohinor 200 SL 0,075%, Nuprid 200 SC 0,075%, Midash 200 SL), Cipermetrin + Clorpirifos (Daskor 440 EC, Nurelle D). Măsura alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produse ecologice cum suntuleiul de neem, cenușă, bicarbonat de amoniu.

Încearcă hibridul HEKTAR de ardei gras VALAHIA F1  – MAGAZIN ONLINE

 

 

One thought on “PLOȘNIȚA VERDE A TOMATELOR – Nezara viridula

  1. Andrei spune:

    Cu importurile uriase de legume si fructe vin si acesti musafiri nepoftiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.