Boala și patogenul cauzator

Ofilirea pătată a tomatelor sau „Boala petelor de bronz” Virusul ofilirii pătate a tomatelor (Tomato spotted wilt virus – TSWV)

 Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii)

-atacul  pe frunze începe  prin colorarea în roșu-brun a nervurilor tinere și curbarea în jos a frunzelor, urmate de apariția unor pete cu marginea difuză de culoarea bronzului sau brună; aceste frunze se ofilesc începand cu foliolele apicale, ofilirea fiind urmată de uscarea frunzelor;

-pe tulpini și pețioli apar pete și striuri de culoarea bronzului, care apoi devin brune datorită necrozării țesuturilor;

-fructificarea este foarte redusă; fructele verzi pot prezenta pete mici de culoare brun-neagră, iar pe fructele coapte apar desene inelare roșii și galbene în dreptul cărora, mai târziu, epiderma se necrozează, ceea ce face ca suprafața fructului să fie adâncită în pericarp.

Factori care favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea

Virusul ofilirii pătate a tomatelor nu se trasmite prin semințe;

-acest virus se răspândește prin intermediul diferitelor specii de tripși din care mai importanți sunt Thrips tabaci si Frankliniella occidentalis, insectele își pot menține capacitatea de infecție toată viața, transmiterea virusului fiind de tip persistent;

-virusul rezistă de la an la altul în multe specii cultivate și din flora spontană; dintre speciile legumicole cultivate menționăm: tomatele, ardeii, vinetele, tutunul, salata, țelina, spanacul, cicoarea, cartoful, mazărea, fasolea;

-multe specii spontane ale genurilor: Convolvulus, Urtica, Malva, Datura, Plantago, Galinsoga, Hyoscyamus, Altropa, Aquilegia, s.a., pot fi gazde potențiale pentru acest virus.

Măsuri de prevenire și combatere

-efectuarea de tratamente periodice cu insecticide pentru combaterea vectorilor (în principal al tripsilor); preventiv se vor efectua tratamente foliare prin alternanța produselor pe bază de:  Lufenuron (Match 0,2%), Abamectim (Vertimec: 0,06 – 0,08% tomate; 0,06 – 0,1% la vinete; 0,1 – 0,12% la ardei); Acetamiprid (Mospilan 20 SG 0,04%; Gazelle 0,04%); Spinosad (Laser 240 SC 0,05%); Măsura alternativă la combaterea chimică cu produse convenționale este dată de produse ecologice cum sunt: Prev-Am – conține ulei de portocale din categoria uleiurilor naturale și este volatil; se aplică prin tratamente foliare în conc. 0,4-0,8% la intervale de 7 zile; Garex B -produs ecologic pe bază de extract de usturoi cu aplicare foliară în conc. 0,1-0,2% cu 2-5 aplicări foliare/sezon; este repelent și biodegradabil.

-eliminarea răsadurilor de tomate cu infecție virală înainte de inființarea culturii în câmp sau solarii;

-distrugerea buruienilor din cultură și din apropierea culturii de tomate, în scopul eliminării surselor potențiale ce pot asigura conservarea virusului.

 

Încearcă hibridul HEKTAR de varză plată BEVERLY HILLS F1  – MAGAZIN ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *