Boli26 Nov 2024
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)

Simptomatologia bolii:
- Simptomul specific se manifestă pe fructe prin apariția unor pete umede, cu forme și dimensiuni variabile, având un aspect zonat concentric.
- În condiții de umiditate atmosferică ridicată (în solarii) sau precipitații (în câmp), pe suprafața afectată se formează un puf abundent de culoare cenușie, reprezentând fructificațiile ciupercii.
- Adesea, atacul acestei ciuperci poate fi observat și pe flori, prin apariția unui puf cenușiu caracteristic, urmat la scurt timp de căderea florilor.
Factori favorizanți pentru apariția și evoluția bolii:
- Temperaturile cuprinse între 15-20°C, umiditatea atmosferică peste 95% și precipitațiile sunt factori determinanți pentru declanșarea putregaiului cenușiu.
- Ciuperca se răspândește în cultură prin curenți de aer, precipitații sau irigare prin aspersie.
Măsuri de prevenire și combatere:
-
Igiena culturală:
- Îndepărtarea periodică a frunzelor și fructelor afectate.
- Defolierea la timp a plantelor pentru a asigura o bună circulație a aerului.
- Aerisirea adecvată a solariilor pentru a preveni condensul pe frunze, un factor favorizant pentru apariția putregaiului.
-
Prevenirea și combaterea chimică:
- Tratamentele alternative recomandate pentru combaterea ciupercii Botrytis cinerea includ:
- Ortiva Top (0,1%)
- Teldor 500 SC (0,08%)
- Signum (0,15%)
- Pyrus (0,15%)
- Prolectus (0,08-0,12%)
- Difcor 250 EC (0,05%)
- Tratamentele alternative recomandate pentru combaterea ciupercii Botrytis cinerea includ:
-
Produse ecologice:
- O alternativă la tratamentele chimice convenționale constă în utilizarea produselor ecologice precum:
- Algasil
- Altosan
- Mimox
- Prev-AM
- Evobor
- O alternativă la tratamentele chimice convenționale constă în utilizarea produselor ecologice precum:
Lasă un răspuns
Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Postări recente