
Simptomatologia bolii (caracteristici pentru diagnosticarea bolii):
– plantele atacate de această ciupercă au în partea bazală a tulpinii, zone de decolorare la început, care apoi se înmoaie și putrezesc, uneori cu prezență de „cancere”;
– zonele afectate sunt acoperite de un mucegai luxuriant alb-vătos și prezența scleroților, când atacul apare la baza tulpinilor plantele se îngălbenesc, se ofilesc și se usucă;
– în condiții de umiditate atmosferică ridicată asociată cu prezența condensului pe foliaj, se constată prezența putregaiului alb și scleroților pe tulpină sau după un copilit întârzia.
Factori ce favorizează apariția și evoluția bolii, transmiterea și răspândirea ei:
- boala apare la culturile de ardei și tomate din solarii și este favorizată de umiditatea abundentă, prezența condensului pe foliaj și o temperatură de 16-21 grade Celsius și o desime mai mare;
- această ciupercă este polifagă, are peste 360 de plante gazdă.
Măsuri de prevenire și combatere:
- igienă culturală: îndepărtarea periodică a frunzelor și fructelor atacate, defolierea la timp a plantelor pentru a se asigura o circulație bună a aerului, aerisirea corespunzătoare a solariilor pentru a se evita apariția condensului pe foliaj, factor favorizant pentru aparitia putregaiului;
– pentru prevenirea și combaterea ciupercii se recomandă tratamente alternative cu produse pe bază de: Azoxistrobin + Difenoconazol (Ortiva Top 0,1%); Fenhexamid (Teldor 500 SC 0,08%); Bascalid + Piraclostrobin (Signum 0,15%); Pirimetanil (Pyrus 400 SC 0,15%); Fenpirazamine (Prolectus 0,08–0,12%); Difenoconazol (Difcor 250 EC 0,05%);
- produsele ecologice reprezintă o măsură alternativă la combatere - orice produs sau indicator de apărare în concentrație de 0,3-0,5% alge marine (Ascophyllum nodosum) și siliciu;
- produse organice cu efect fungistatic, din extract de origine naturală din Mimosa;
- produse cu conținut de ulei de portocale din categoria uleiurilor naturale și volatile sau produse pe bază de etanolamină cu aplicare foliară.

