Hektar

Comandă semințe profesionale direct pe shop.hektar.ro!
search
Căutare
Sfaturi10 Oct 2023
Tehnica folosirii răsadurilor altoite!
Producerea legumelor în sistem de monocultură are un efect negativ asupra mediului de cultivare, calităţii produsului şi productivităţii speciilior legumicole. Mai mulţi specialiști semnalizează creşterea gradului de agresivitate al bolilor cauzate de o serie de patogeni, care se păstrează în sol (Pythium sp., Phytophthora sp., Rhizoctonia sp. Fusarium, Helminthosporium, Verticilium), drept rezultat al cultivării uneia şi aceeaşi specii pe acelaşi teren.
Tehnica folosirii răsadurilor altoite!

Altoirea manuală a răsadurilor este cea mai veche metodă şi rămâne a fi destul de răspândită şi până in prezent în pofida progresului tehnologic şi apariţia maşinilor de altoit. Metoda manuală este practicată şi până la moment datorită costurilor mici de investiţii, flexibilităţii în alegerea vizuală a plantulelor de portaltoi şi altoi cu diametrul potrivit.

Tehnica altoirii cuprinde câţiva paşi:

  • se aleg plantule de altoi şi portaltoi cu diametre egale
  • altoiul şi portaltoiul se taie cu lama strict orizontal sau sub un unghi simetric la ambele plante. Cea mai eficientă este metoda de copulaţie la nivelul frunzelor cotiledonate a portaltoiului. Portaltoiului i se face o tăietură sub un unghi de 45°, incepând de sub o frunză cotiledonată şi se duce spre partea opusă a tulpinii. După detaşarea părţii superioare a plantei pe portaltoi rămâne o frunză cotiledonată.
  • tulpina altoiului se taie la 2,0-2,5 cm mai jos de frunzuliţele cotiledonate, sub acelaşi un unghi de 45°.
  • altoiul se suprapune peste portaltoi, astfel incât tăietura să coincidă.
  • locul altoirii se fixează cu bandaj sau clame. Plantele după altoire sunt foarte slabe, iar clema cu altoi poate aluneca de pe portaltoi. Pentru a preveni acest fenomen, Iângă planta altoită se infige un bastonaş de lemn sau masă plastică de care este fixează clama cu planta. ln ultimul timp, tuburile din polimeri folosite la fixarea plantelor după altoire sunt foarte răspândite. La folosirea tuburilor se taie portaltoiul, pe portaltoi se imbracă tubul, lăsând jumătate din lungimea lui mai sus de tăietura pe portaltoi, se taie altoiul şi se introduce in tub până la contopirea deplină cu tăietura de pe portaltoi. Tubul are tăietură longitudinală şi se poate dilata pe măsura creşterii în grosime a tulpinii. Mai târziu, către momentul transplantării răsadului tubul cade de pe plantă. Tuburile se folosesc cel mai des la altoirea răsadurilor de tomate cultivate în palete celulare.
  • planta altoită se transferă in spaţii special amenajate pentru menţinerea microclimei după altoire.

Altoiul şi portaltoiul se suprapun imediat după efectuarea tăieturii sau se unesc strâns (dar fără a deteriora ţesuturile) cu zona proaspăt tăiată. După amplasarea bandajului sau clamei, răsadul se transferă în secţia de revigorare după altoire. Primele 2-3 zile după altoire, plantele se vor menţine la o temperatură de aproximativ +30°C şi o umiditate relativă a aerului înaltă – 95%. Spaţiul în care se află răsadurile în primele zile după altoire, trebuie să fie izolate de razele solare, de exemplu, sere umbrite sau tunele special amenajate în interiorul serei, cu sistem autonom de încălzire şi sporire a umidităţii aerului.

 

Test
100 sem
100 sem
1000 sem
Lipsa de calciu la tomate
Virusul mozaic al lucernei la ardei (Alfaalfa mosaic virus in pepper – AMV)
Lasă un răspuns
Adresa ta de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
Nume:
Adresa e-mail:
Site web:
Comentariu:
Comentariul a fost adăugat și va fi publicat după moderare. Vă mulțumim.
Comentariul nu poate fi adăugat!
Descoperă cel mai nou catalog Hektar
Descoperă cel mai nou catalog Hektar
Postări recente

Ne mai găsiți pe
© hektar.ro 2025
Created by noncommon.design         Developed by btz web
a